Μικροί Ηγέτες©… εν δράσει!

Θερινά εργαστήρια για παιδιά 11-14 ετών

Στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Περίοδος και ώρες διεξαγωγής:  3-7/7, ώρα 10:00 έως 14:00

Ένα καινοτόμο βιωματικό εργαστήριο ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (life skills) μέσω του δημιουργικού λόγου, του εναλλακτικού τρόπου σκέψης και των τεχνών (εκπαιδευτικό δράμα και θέατρο φόρουμ, αφήγηση, ομαδικές εικαστικές δραστηριότητες, δημιουργία βίντεο κ.ά.).

«Έχετε μήνυμα! Ετοιμαστείτε!» Κάθε μέρα η ομάδα λαμβάνει ένα μήνυμα από μια μεγάλη προσωπικότητα της Ιστορίας, της Επιστήμης, της Τέχνης, των Γραμμάτων και ετοιμάζεται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή! Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν μέσω της γόνιμης συνεργασίας να λειτουργούν αποτελεσματικά και να είναι παραγωγικοί. Θέματα κοινωνικά, ηθικά, φιλοσοφικά, πολιτικά, κατάλληλα προσαρμοσμένα, προσεγγίζονται με περιέργεια, διάθεση κατανόησης και πρόθεση ενεργού στάσης και δράσης.

Όλοι αναλαμβάνουν διαδοχικά διαφορετικούς ρόλους και οργανώνουν, συντονίζουν, παίρνουν πρωτοβουλίες, κάνουν «μάθημα», προτείνουν νέες ιδέες, προωθούν την επικοινωνία και επιλύουν συγκρούσεις ‒ αφού μάθουν σταδιακά και στην πράξη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Η ομάδα ασκείται στην ικανότητα έκφρασης, αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας και αυτοπεποίθηση στη δημόσια ομιλία.

Θεματικές ενότητες

 • Αρχές αποτελεσματικής επικοινωνίας: Επιλέγω τον κατάλληλο τρόπο για να επικοινωνήσω με τους γύρω μου αποφεύγοντας εμπόδια.
 • Δημόσια ομιλία: αναπτύσσω την αυτοπεποίθησή μου, μαθαίνω πώς να καλλιεργώ καλή σχέση με το ακροατήριό μου, αξιοποιώ τη γλώσσα του σώματος.
 • Ο λόγος που εμπνέει: Προσεγγίζω την αισθητική πλευρά του λόγου ως μέσου προφορικής και γραπτής έκφρασης (δημιουργική γραφή και αφήγηση).
 • Τρόποι και μέσα πειθούς: Ασκούμαι στο ρητορικό επιχείρημα, αναγνωρίζω τις «παγίδες πειθούς», αναπτύσσω λογικούς συλλογισμούς, επικαλούμαι το συναίσθημα.
 • Διαχείριση ομάδας: Συντονίζω συζητήσεις, ορίζω στόχους, σχεδιάζω και υλοποιώ δράσεις, αναλαμβάνω πρωτοβουλίες, ενθαρρύνω και υποστηρίζω.
 • Επίλυση συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο: Αναπτύσσω ενσυναίσθηση, μαθαίνω τη μέθοδο της «μη ήττας» («κερδίζω-κερδίζεις»), αξιοποιώ την ενεργητική ακρόαση και τα μηνύματα «Εγώ».
 • Παιχνίδια συνεργασίας και ομαδικότητας (team building).
 • Γραμματισμός στα ΜΜΕ (media literacy): Προσεγγίζω κριτικά τις πληροφορίες με ανάλυση λόγου, εξερευνώντας τη ρητορική της εικόνας, ερευνώντας και αποδελτιώνοντας πληροφορίες για θέματα που με ενδιαφέρουν.
 • Καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης: Αξιοποιώ τεχνικές και εργαλεία για να παράγω ιδέες, σκέφτομαι καινοτομικά, επιλύω προβλήματα με δημιουργικό τρόπο, αξιολογώ κριτικά προτεινόμενες ιδέες.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κυρίως μέσα στο Μουσείο αλλά και σε σημεία ενδιαφέροντος της Πλάκας, ειδικά επιλεγμένα για τη δημιουργία των ομαδικών βίντεο. Την τελευταία ημέρα η ομάδα θα επισκεφθεί την Πνύκα και θα πραγματοποιήσει ομιλίες και παρουσιάσεις δρώμενων (ευπρόσδεκτοι και οι γονείς).

 • Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 18 άτομα.
 • Στην τιμή περιλαμβάνεται δεκατιανό.
 • Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους: σακίδιο, παγούρι, καπέλο και άνετα ρούχα.
 • Το κόστος συμμετοχής είναι ενενήντα ευρώ (90€).

     Προβλέπεται έκπτωση στα αδέλφια.

 • Το ημερήσιο κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ(30€)
 • Το πρόγραμμα διατίθεται σε πακέτα προσφοράς ειδικά διαμορφωμένα για οργανωμένες ομάδες παιδιών καθώς και από ομίλους εταιρειών.
 • Υπεύθυνο προσωπικό φροντίζει για την ομαλή ροή του προγράμματος και την ασφάλεια των παιδιών.

Σχεδιασμός προγράμματος επιστημονική ευθύνη: Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, διδάσκουσα μεταπτυχιακού «Ρητορική: θεωρία και πράξη» (ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Εμψύχωση εργαστηρίων: Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα «Σείριος»

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3250341, info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα

Share Button