Συγγραφείς στα θρανία: «Ο άνεμος στα μαλλιά της» της Ελένης Δικαίου

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 6 το απόγευμα το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23 , Πλάκα – Στάση Μετρό Ακρόπολη) στο πλαίσιο του κύκλου «Συγγραφείς στα θρανία» έχει τη χαρά να φιλοξενήσει μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς παιδικού/ εφηβικού βιβλίου, την Ελένη Δικαίου.

Θα συζητήσουμε μαζί της με αφορμή το μυθιστόρημα της «Ο άνεμος στα μαλλιά της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Θέματα για τις σχέσεις γονιών παιδιών, για τη σημερινή κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικογένεια, αλλά και για τον έρωτα.

 

«Ο άνεμος στα μαλλιά της» είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από τα παιδιά και τους νέους, αλλά πρωτίστως από τους ενηλίκους και μάλιστα τους γονείς! Βεβαίως είμαι σίγουρος πως θα έχει αγαπηθεί από τα παιδιά που το έχουν διαβάσει. Ο ήρωάς του, ο Γιώργος, είναι φτιαγμένος από εκείνα τα υλικά που κάνουν κάποια πρόσωπα της λογοτεχνίας αξέχαστα. Ένα αγόρι που δεν βολεύεται. Ή μάλλον βολεύεται στην αρχή, αλλά ξυπνά και αντιδρά. Αναζητά και παίρνει τον δικό του δρόμο. Μεγαλωμένος μέσα στις ανέσεις, ένα παιδί που «τα έχει όλα»: Αγάπη από τους γονείς, οικονομική άνεση, αξιοζήλευτο σπίτι και δωμάτιο… Όμως ο πύργος που ζει είναι στην πραγματικότητα χάρτινος. Τα θεμέλιά του είναι σαθρά. Βασισμένα στην εκμετάλλευση των άλλων. Στο «ο θάνατός σου/ η ζωή μου». «Living is easy with eyes closed, misunderstanding all you see», τραγουδούσε κάποτε ο   Lennon στο Strawberry Fields Forever. Εύκολο να ζεις με τα μάτια κλειστά. Να εθελοτυφλείς. Δύσκολο να βγαίνεις από ό,τι σε βολεύει. Αξίζει όμως το ρίσκο. Αξίζει μια ζωή που να είναι πραγματικά δική σου. Αυτό μας λέει με τον πιο όμορφο τρόπο η συγγραφέας. Και φυσικά υπάρχει ο έρωτας. Αυτές οι πανέμορφες σκηνές στον Πειραιά, πλάι στη θάλασσα του χειμώνα που σε κάνουν λίγο να ζηλεύεις. Να θέλεις να ξαναγίνεις νέος. Κι είναι τόσο ζωντανές οι περιγραφές που νιώθεις σχεδόν τη αρμύρα στο δέρμα σου. Που βλέπεις κι εσύ τον άνεμο να παίζει με τα μαλλιά της ηρωίδας, της Γιασεμής. Τι όμορφος που είναι ο έρωτας! Και τι όμορφο να υπάρχουν συγγραφείς σαν την Ελένη Δικαίου που μπορούν να τον περιγράψουν με τις λέξεις τους. Είναι δύσκολη η επανάσταση. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσεις να νιώσεις άνθρωπος… (Κριτική από το http://www.literature.gr/ )

 

 

Για τη συγγραφέα

 

Η Ελένη Δικαίου –υποψήφια για το βραβείο Andersen 2016 για τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά- γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το λύκειο, ήρθε στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό «Διάπλασις των παίδων». Το 1991 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους με το μυθιστόρημα «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» (Ακρίτας, 1991, 3η έκδ. από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2000), που βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα γαλλικά.

Είσοδος ελεύθερη

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr

Πλη­ρο­φο­ρίες: Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα – 210 3250341

 

 

Share Button