Επαναλαμβάνεται  την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου

«Μίμη να ένα μήλο»

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 17:00

 

 «Φρεσκοκομμένο απ΄ τη μηλιά, του παραδείσου ή όχι, μήλο της Χιονάτης ή της Έριδας, στιγμή δεν παύει να τρέφει τις αναμνήσεις και τα μακρινά μας όνειρα…

Εκεί στα χέρια του αειθαλή Μίμη, μοσχοβολά ακόμη κι επιμένει να θυμίζει πως ό,τι πράγματι υπήρξε και μας ζύμωσε, μένει ολόκληρο, ζουμερό κι ανόθευτα τοποθετημένο στους κάλυκες της μνήμης.»

 

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους,  την Παρασκευή 8 του Δεκέμβρη 2017,  από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ, στο χώρο του Μπενσουσάν Χαν, σε μια σύνθετη και πρωτότυπη δράση συγγραφής, όπου υλικό θα είναι η  ίδια η εμπειρία, το βίωμα και η ανάμνηση, σε μια ζεστή κι αυθόρμητη συνομιλία με τη λογοτεχνία και τα παλιά αναγνωστικά.

Το πρόγραμμα, καθώς θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, δεσμεύεται για ένα νοσταλγικό ταξίδι από τα παιδικά χρόνια στα χρόνια της ενηλικίωσης, από τους μακρινούς παραδείσους που η «πτώση» δεν είχε συντελεστεί, στο κοντινό σήμερα που το Δικαίωμα στην Παιδικότητα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Μέσα στο φιλόξενο χάνι, θα ζωντανέψει ο μακρινός χρόνος και θ’ ανοίξουν τα σεντούκια των αναμνήσεων. Οι σκέψεις θα μοσχοβολήσουν σα το φρεσκοβρασμένο γάλα της γιαγιάς, και οι λέξεις θα λυθούν και θα γλιστρήσουν στο χαρτί σαν τη λυμένη κορδέλα απ’  τις πλεξούδες της Άννας.

Λόλα και Έλλη, Μίμης και Άννα, νόστος και άλγος, τότε και τώρα, χαρτί και μολύβι, όλοι  και όλα, μέσα στη μαγική μηχανή του χρόνου, που μόνο στον μοναδικό χώρο του Μπενσουσάν Χαν μπορούμε να συναντήσουμε.

Φορέας Διοργάνωσης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τόπος: Θεσσαλονίκη, Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6

Χρόνος: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00-20:00

Απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές και σε όσους αγαπούν τη συγγραφή και τη δημιουργικότητα

Είσοδος ελεύθερη –Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας – Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Εισηγήτρια: Ειρήνη Λαρδούτσου, Συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης,  Νηπιαγωγός, M.a Δημιουργική Γραφή, M.ed, Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Σύντομο Βιογραφικό

Έχει εφαρμόσει Δημιουργική Γραφή σε Τμήματα Νηπιαγωγείου σε όλες τις τάξεις της Α/θμιας και στις τρεις πρώτες της Β/θμιας, σε Πειραματικό, Καλλιτεχνικό και Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.Για 3 συνεχόμενα σχολικά έτη εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις που αφορούν τη συνεκπαίδευση ενηλίκων (γονέων) και μαθητών στη Δημ. Γραφή. Είναι επιμορφώτρια σε τμήματα Νηπιαγωγών και Δασκάλων, εργάστηκε ως Εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Εορδαίας (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης), σε προγράμματα Δημιουργικής Γραφής.(200 ώρες, συνεργάζεται με το «Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου» πραγματοποιώντας πρωτότυπα προγράμματα Δημ.Γραφής σε ενήλικες και παιδιά, με έμφαση στη σύνδεση της λογοτεχνίας και της συγγραφικής αφύπνισης με τα ερεθίσματα του τόπου (Καστέλλο, Φάρος Αγ. Νικολάου, Αρχαίο Στάδιο) αλλά και τις τοπικές γεύσεις («ξυπνώντας τη γραφή με ψωμί κρασί και μέλι»). Είναι επιστημονικός συνεργάτης στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»  πραγματοποιώντας συστηματικές επιμορφώσεις σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης του σχολείου. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής στην Αθήνα και συμμετέχει σε εργαστήρια και επιμορφώσεις που σχεδιάζονται απ’ αυτό, πάνω στο επιστημονικό αντικείμενό της. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε Ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, εφαρμόζοντας Δημ. Γραφή σε τάξεις Δημοτικού, στην πόλη της Κοζάνης από το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ έχει την αντίστοιχη δράση σε κέντρο επιμόρφωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με την «Άρσις» εκπαιδεύοντας πρόσφυγες στη Δημιουργική. Γραφή.

 

 

 

 

 

Share Button