Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, «Μίμη να ένα μήλο»

Ποιες οι μυστικές ζυμώσεις στο συγγραφικό εργαστήρι;

Πώς γράφουμε ένα καλό κείμενο;

Από πού αντλούμε την έμπνευση;

Ποια κείμενα κάνει ο χρόνος ξύδι;

Στο εργαστήριο αυτό, μέσα από μια σύνθετη και πρωτότυπη δράση συγγραφής θα ανακαλύψουμε πώς μπορεί η γραφή και η λογοτεχνία να αποκτήσουν νέα διάσταση.

Στόχος τους εργαστηρίου είναι να αναδείξει τρόπους, μεθόδους και τεχνικές, που θα απελευθερώσουν  τη φαντασία και τη δημιουργικότητα ώστε να αποκαλυφθούν οι δρόμοι που οδηγούν σε ένα ποιοτικότερο, περισσότερο ενδιαφέρον και δημιουργικότερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Οι συμμετέχοντες σε  ένα μαγικό παιχνίδι φαντασίας, αναμνήσεων και εμπειριών:

 • Θα μυηθούν στις συγγραφικές τεχνικές και στα λογοτεχνικά είδη
 • Θα βρουν τους τρόπους σύνδεσης της λογοτεχνίας, της προσωπικής, μνήμης και της συγγραφής
 • Θα διαπιστώσουν πως η Δημιουργική Γραφή μπορεί να δώσει άριστες εκπαιδευτικές λύσεις μέσα στη σχολική τάξη
 • Θα γνωρίσουν τεχνικές που θα διευκολύνουν την δημιουργία των προσωπικών εκπαιδευτικών εργαλείων, προσαρμοσμένων κάθε φορά στο εκπαιδευτικό πλαίσιο που τους ενδιαφέρει.
 • Θα ανακαλύψουν τρόπους που οι μαθητές τους μπορούν να οδηγηθούν σε άρτια παραγωγή γραπτού λόγου
 • Θα είναι σε θέση να προάγουν εκπαιδευτικά την αξία της φιλαναγνωσίας
 • Θα ξεδιπλώσουν τη γραφή τους

Σε βάση επιστημονική, με υποστηρικτικό υλικό, με λόγο απλό και κατανοητό, με συνοδεία θεατρικών δρώμενων και παραστατικών εκπλήξεων,  δίνεται μια υπόσχεση για μια εμπειρία που θα αποδείξει πως η μύηση στους δρόμους της συγγραφής,  δεν είναι ένα «προνόμιο» για λίγους, αλλά μια πορεία για όσους τολμούν δημιουργικά και επιθυμούν να αξιοποιούν τη φαντασία τους καινοτόμα και παραγωγικά.

Το εργαστήριο αφορά τολμηρούς και ανήσυχους εκπαιδευτικούς που αγαπούν το δημιουργικό κλίμα μέσα στην τάξη τους, φοιτητές αλλά και ενήλικες κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατεύθυνσης,  που αγαπούν τη λογοτεχνική ανάγνωση ή ενδιαφέρονται για τις τεχνικές συγγραφής.

Λοιπές πληροφορίες:

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου

Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα

Ώρες Διεξαγωγής:  17:00 – 20:00

Διδάσκουσα: Ειρήνη Λαρδούτσου, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ma Δημιουργικής Γραφής- Med Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Δίδακτρα: 20€, Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 15€

Παρέχονται:

 • Βιβλιογραφία
 • Σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
 • Φάκελος
 • Βεβαίωση

Πληροφορίες/Εγγραφές:

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ειρήνη Λαρδούτσου είναι Εκπαιδευτικός με Μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει εφαρμόσει Δημιουργική Γραφή σε Τμήματα Νηπιαγωγείου, στην Α/θμια και Β/θμια εκπ/ση, στο Πειραματικό του ΑΠΘ, Καλλιτεχνικό και Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για  5 σχολικά έτη εφαρμόζει, με προσωπικό σχεδιασμό, καινοτόμες δράσεις που αφορούν τη συνεκπαίδευση ενηλίκων (γονέων) και μαθητών στη δημιουργική  Γραφή, προτείνοντας διασχολικές συνδέσεις και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, τη σύνδεση φορέων με την εκπαίδευση και την εισαγωγή ρομποτικής για την εξυπηρέτηση στόχων δημιουργικής γραφής.

Έχει επιμορφώσει Νηπιαγωγούς και Δασκάλους στην Α/θμια Εκπ/ση Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, με βασικό αντικείμενο τη Δημιουργική Γραφή στο σχολείο.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, στο «Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου, στην ΜΚΟ Άρσις και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»  στη Ρόδο,  πραγματοποιώντας πρωτότυπα προγράμματα δημιουργικής γραφής σε ενήλικες και παιδιά.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και επιμορφώσεις με αντικείμενο τη Δημιουργική Γραφή.

Share Button