Ετήσιο Eργαστήριο Δημιουργικής Γραφής στη Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει ένα ετήσιο εργαστήριο δημιουργικής γραφής κατανεμημένο σε τρεις θεματικούς και χρονικούς κύκλους. Βασικός πυρήνας του εργαστηρίου είναι η αφύπνιση της γραφής μέσα από τη σύνδεση των βιωμάτων των ενδιαφερομένων, της αξιοποίησης της εμπειρίας τους, με μια παιγνιώδη, διαισθητική και διαδραστική προσέγγιση.

Μέσα από την ταυτόχρονη σύνδεση της γραφής, των βιωμάτων και της λογοτεχνίας σε μια δράση αέναη και προκλητική,  οι  ενδιαφερόμενοι θα αξιοποιήσουν τις  αισθήσεις τους, θα δουν από άλλη οπτική γωνία  καθημερινά αντικείμενα και συνήθειες, ενώ ευδιάκριτα και με βαρύτητα θα γίνεται η αναφορά και η διασύνδεση με τη λογοτεχνία.

Το εργαστήριο αφορά κάθε ενήλικα, λάτρη της λογοτεχνίας αλλά και της απρόσμενης συγγραφικής περιπέτειας, που έρχεται μέσα από μια  άλλη οπτική των αισθήσεων και αντίληψης των καθημερινών καταστάσεων. Απευθύνεται σε όσους ήδη τους απασχολεί η συγγραφική πορεία (είτε ως συγγραφείς είτε ως αναγνώστες είτε ως εκπαιδευτικοί), σε όσους θεωρούν ότι η γραφή και η συγγραφή αποτελεί ένα έξοχο εργασιακό και εκπαιδευτικό εργαλείο (εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές) αλλά  και σε όσους δίνουν  μεγάλη βαρύτητα στη δύναμη των λέξεων κατά την επικοινωνιακή τους διαδικασία.

Ως απαραίτητα υλικά για το εργαστήριο, προτείνονται ένα τετράδιο επιλογής, στυλό  μολύβι ή πένα, κέφι, φαντασία, επικοινωνιακή διάθεση  και επιθυμία για συγγραφικές περιπέτειες.

 

Α κύκλος (14 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου)

«Με ψωμί κρασί και μέλι»

Το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής με τίτλο  «Με ψωμί, κρασί και μέλι» αφορά μια περιπλάνηση στη γραφή, συγκεκριμένα στο πεζό και ποιητικό είδος, με την συνδρομή και την αφύπνιση των αισθήσεων (γεύσης, όρασης, όσφρησης, ακοής και αφής).

Πρόκειται για ένα εργαστήριο ενηλίκων όπου οι ενδιαφερόμενοι θα ταξιδέψουν με την πένα τους σε συγγραφικά μονοπάτια, θα έρθουν σ’ επαφή με ποικίλες αφηγηματικές τεχνικές μέσα από το ξύπνημα των εμπειριών, των γνώσεων και των αναγνωσμάτων τους, ενώ θα γνωρίζουν παράλληλα το συγγραφικό εργαστήρι, το «πώς» και το «γιατί» του συγγραφέα.

Μέσα σε 20 ώρες συγγραφικής αλλά και γευστικής διαδρομής, όπου θα κατανεμηθούν σε πέντε συναντήσεις, θ’ ανιχνευτούν οι τρόποι συλλογής των λέξεων που δημιουργούν τα κείμενα, όπως η συλλέκτρια μέλισσα γνωρίζει, θα εντοπιστεί η μαγεία των «ενζύμων» και των μυστικών δυνάμεων  μέσα στα κείμενα, όπως το ψωμί καταδεικνύει και θα δοθεί με ευκρίνεια το ποιοτικό κριτήριο που θέτει το κείμενο ανθεκτικό, δυναμικό και αξέχαστο σαν το παλιό καλό κρασί.

Μέσα στην ατμοσφαιρική σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν, τη στολισμένη Χριστουγεννιάτικα, σ’  ένα κλίμα που θα ακουμπά στην έναρξη των Χριστουγέννων, οι σελίδες θα γεμίσουν με μελωμένες λέξεις και μεθυστικές σκέψεις  που θα αναζητούν την κατάλληλη τεχνική ώστε να λάμψουν σαν άστρα στο σκοτάδι και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Τι δίνει στα ποιήματα τη γεύση του μελιού;

Τι κάνει ένα κείμενο ανθεκτικό κι αθάνατο όπως το μέλι;

Πώς δημιουργούνται κείμενα που δε ζαχαρώνουν;

Ποια ένζυμα κουβαλούν οι λέξεις και πώς «ανεβάζουν» τα κείμενα;

Ποιες οι μυστικές ζυμώσεις στο συγγραφικό εργαστήρι;

Πώς το καλό κείμενο όσο παλαιώνεται «ανεβάζει» την αξία του;

Ποια κείμενο κάνει ο χρόνος ξύδι;

Γιατί η λογοτεχνία μοιάζει με Θεία Κοινωνία;

Πώς δουλεύει το προζύμι της εμπειρίας;

Γιατί το αργό ψήσιμο της συγγραφής δίνε καλό αποτέλεσμα;

Ο τρόπος προσέγγισης της γραφής είναι εκ προοιμίου βιωματικός, στηρίζεται στη λογοτεχνία που αφορά το ψωμί, το κρασί και το μέλι, εμπλέκει λαογραφία, μυθολογία  και την πολιτιστική κουλτούρα του τόπου αλλά και του λαού μας συνολικά, όπως μέσα στα κύτταρά μας πέρασε μέσα από τις παραδόσεις, τα έθιμα και τα βιώματά μας

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εργαστήριο όπου η γεύση κατά τη βίωση της  (με εδέσματα και οίνο), θα γίνει  η αφορμή για συγγραφικές δραστηριότητες που θα συνομιλήσουν με κείμενα πεζά και ποιητικά, από την ελληνική κυρίως λογοτεχνία, ενώ ως βασικός μοχλός θα είναι η χρήση συγγραφικών τεχνικών.

5 τρίωρες συναντήσεις

14, 21, 28,   Νοεμβρίου, 5, 12 Δεκεμβρίου 17:30-20:30

Β κύκλος (23 Ιανουαρίου – 20 Φεβρουαρίου)

«Όταν οι λέξεις μεταμφιέζονται»

Το πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής με τον τίτλο «Όταν οι λέξεις μεταμφιέζονται», αποτελεί ένα ιδιαίτερο εργαστήριο ενηλίκων όπου η αφορμή της «ένδυσης», του ενδυματολογικού γίγνεσθαι και φετίχ, κινητοποιούν τη γραφή σε μια εμπειρία συνομιλίας με λογοτεχνικά κείμενα πεζά και ποιητικά.

Μέσα στη μαγική σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν, μέσα από βαλίτσες και σεντούκια, μαζί με δαντέλες και βελούδα, μετάξια και φθηνό χασέ, κοντά στο πνεύμα της αποκριάς,  θα αναδυθούν ερωτήματα όπως:

Μπορεί μια εικόνα να δημιουργήσει συνειρμούς;

Πόσες λέξεις κρύβονται μέσα σ’ να μαντήλι;

Υπάρχουν μαγικά παπούτσια που οδηγούν σ ένα κόσμο μυθοπλασίας;

«Ρίχνει το γάντι» η μια λέξη στην άλλη;

Φοράει ένα κείμενο «τα καλά του»;

Πώς λειτουργεί με τα «πρόχειρά του»;

Πώς προσδιορίζει το ύφος του;

Πόσα «πουκάμισα αδειανά» γιγάντωσαν την ποίηση;

Φοράνε μάσκες οι λέξεις  ή μήπως σκαλώνουν σαν τη δαντέλα στ’ αγκάθια στο μυαλό μας; Βάζουμε σε σάβανο λέξεις ξεχασμένες;

Αυτά κι άλλα παρόμοια ερωτήματα θα βρουν τις απαντήσεις τους στο εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής διάρκειας 20 ωρών κατανεμημένο σε πέντε συναντήσεις, με βιωματικό χαρακτήρα έχοντας σαν αφορμή όλο αυτό το υλικό  που όλοι μας «ενδυόμαστε» στις περιστάσεις της ζωής μας

Ημερομηνίες

23, 30, Ιανουαρίου, 6, 13, 20, Φεβρουαρίου 17:30-20:30

Γ’ κύκλος (20 Μαρτίου – 17 Απριλίου)

«Εκεί στης πόλης τα στενά»

Το εργαστήριο Δημιουργικής γραφής σε έναν κύκλο 20 ωρών κατανεμημένων σε 5 συναντήσεις, απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν συγγραφικό ενδιαφέρον, αγαπούν τη λογοτεχνία και ενδιαφέρονται για μυστικά από το εργαστήρι του συγγραφέα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θ’ αναλυθούν συγγραφικές τεχνικές μέσα από τη χρήση λογοτεχνικών ειδών, ενώ μέσα απ’ αυτές τις δράσεις θα διευκολυνθεί ο δρόμος προς τη φιλαναγνωσία.

Οι συμμετέχοντες θα «περπατήσουν» στους δρόμους της γραφής όπως περπατούν «εκεί στης πόλης τα στενά…» σε διαδρομές όπου η άνοιξη θα ξεκινάει ν’  αφήνει πια τα αποτυπώματά της.

Στη διάρκεια των 20 ωρών, η γραφή θα πάρει τη μυρωδιά από τα μπαχάρια της γειτονιάς του Μπενσουσάν Χαν και οι ήρωες θα ζωντανέψουν μέσα από τα παραμύθια. Στίχοι θα ξεδιπλωθούν μέσα από τους μισογκρεμισμένους τοίχους των γειτονικών σπιτιών, ενώ ένας παράξενος ταξιδιώτης, επισκέπτης του πανδοχείου, μ’ αρώματα και υφάσματα από την Πόλη θα ενώσει τις δυο αρχόντισσες: τη «βασιλεύουσα» (Πόλη) και συμβασιλεύουσα (Θεσσαλονίκη) με τρόπο που μόνο ένας ταξιδιώτης του χρόνου μπορεί.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εργαστήριο γραφής όπου η γραφή κινητοποιείται αυτόματα μέσα από την αφύπνιση αίσθησης, αισθήματος, μνήμης και εντύπωσης.

Στόχος είναι η αυθόρμητη παραγωγή κειμένου, σε ένα κλίμα ζεστό φιλικό και παραγωγικό, με ακρόαση και έκφραση, με επικοινωνία και δημιουργία.

Ημερομηνίες

20, 27, Μαρτίου  3, 10, 17 Απριλίου 17:30-20:30

  •  Σε όλους τους κύκλους περιμένουν αναπάντεχες εκπλήξεις, γεύσεις, μυρωδιές, περίπατοι, θεατρικά δρώμενα.
  •  Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης 60 διδακτικών ωρών.
  •  Τα κείμενα που θα δημιουργηθούν θα εκτυπωθούν σε ηλεκτρονική μορφή με ISBN (ή και σε έντυπη) ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν συγγραφικά δικαιώματα και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και στο City Portal.

  

Λοιπές πληροφορίες:

Ώρες: 17:30-20:30 (4 διδακτικές)

Κάθε κύκλος μπορεί να είναι αυτόνομος

Τιμή: 250€ και για τους 3 κύκλους, 15 συναντήσεων (200 φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

(Η εξόφληση του ποσού μπορεί να γίνει σε 3 δόσεις)

Μεμονωμένος κύκλος, 5 συναντήσεων 100€ (80€ φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Για εγγραφή και εξόφληση του πόσου έως 22/10 έκπτωση 10%

Δηλώστε ενδιαφέρον συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ

Πληροφορίες: 2103250341 info@ekedisy.gr

Φορέας Διοργάνωσης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τόπος:  Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6

Διδάσκουσα: Ειρήνη Λαρδούτσου, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Ma Δημιουργικής Γραφής- Med Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ειρήνη Λαρδούτσου είναι Εκπαιδευτικός με Μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει εφαρμόσει Δημιουργική Γραφή σε Τμήματα Νηπιαγωγείου, στην Α/θμια και Β/θμια εκπ/ση, στο Πειραματικό του ΑΠΘ, Καλλιτεχνικό και Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για  5 σχολικά έτη εφαρμόζει, με προσωπικό σχεδιασμό, καινοτόμες δράσεις που αφορούν τη συνεκπαίδευση ενηλίκων (γονέων) και μαθητών στη δημιουργική  Γραφή, προτείνοντας διασχολικές συνδέσεις και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, τη σύνδεση φορέων με την εκπαίδευση και την εισαγωγή ρομποτικής για την εξυπηρέτηση στόχων δημιουργικής γραφής.

Έχει επιμορφώσει Νηπιαγωγούς και Δασκάλους στην Α/θμια Εκπ/ση Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, με βασικό αντικείμενο τη Δημιουργική Γραφή στο σχολείο.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, στο «Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου, στην ΜΚΟ Άρσις και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»  στη Ρόδο,  πραγματοποιώντας πρωτότυπα προγράμματα δημιουργικής γραφής σε ενήλικες και παιδιά.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και επιμορφώσεις με αντικείμενο τη Δημιουργική Γραφή.

Share Button