Μαγικά Πειράματα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών

untitled-design1

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας.  Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ). Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών.

 

Θεματικές

Το μίνι φεστιβάλ της Επιστήμης

Στο εργαστήρι τα παιδιά καλούνται να περάσουν πέντε δοκιμασίες και να κατακτήσουν το δίπλωμα του επιστήμονα. Κάθε δοκιμασία δίνει κάποιους πόντους οι οποίοι συγκεντρώνονται και στο τέλος βγαίνει η τελική βαθμολογία. Μέσα από απλά πειράματα που καλούνται να εκτελέσουν τα παιδιά, γίνεται η γνωριμία με τον καταπληκτικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών.

5 σταθμοί πειραμάτων

  1. Το ποτό της πυκνότητας
  2. Ο λαβύρινθος του φωτός
  3. Μπαλόνια με διοξείδιο του άνθρακα
  4. Αιωρούμενο αντικείμενο
  5. Κατασκευάζοντας έναν ηλεκτρομαγνήτη

Χρωματιστές φουσκάλες στο μπουκάλι

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την καινούρια χρονιά κατασκευάζοντας την πιο φαντασμαγορική κατασκευή που θα κοσμήσει το φθινοπωρινό μας δωμάτιο. Μέσα από πειράματα πυκνότητας και άνωσης, θα ανακαλύψουμε τις ιδιότητες των υγρών και θα παίξουμε με τη σύσταση των υλικών.

Τα δικά μας 3D γυαλιά για την παρατήρηση του πλανήτη

Η τεχνολογία των Φυσικών Επιστημών χρησιμοποιείται πλέον σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής. Κατασκευάζοντας τα γνωστά 3D γυαλιά θα περάσουμε διαφορετικές επιστημονικές δοκιμασίες που σχετίζονται με το οπτικό φάσμα, τα χρώματα και τις συχνότητες που αυτά εκπέμπουν.

Φυτικά κύτταρα οι πράσινοι συνοδοιπόροι

Από τι αποτελούνται τα φυτά; Πόσο μεγάλο είναι ένα φυτικό κύτταρο; Με τι τρέφονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν; Μια μεγάλη βουτιά στο κόσμο των φυτικών οργανισμών θα μας βοηθήσει να λύσουμε όλες μας τις απορίες. Που ξέρετε ίσως κατασκευάσουμε και το δικό μας μοντέλο φυτικού κυττάρου.

Σαλιγκάρια οι ασπόνδυλοι φίλοι

Είστε έτοιμοι να γνωρίσουμε το θαυμαστό κόσμο των ασπόνδυλων; Μπορείτε να φανταστείτε πόσα σαλιγκάρια χωράνε σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου μας; Φορέστε γαλότσες και αδιάβροχα κι ελάτε να ανακαλύψουμε τον κόσμο των σαλιγκαριών μέσα κι έξω από το νερό. Ίσως φτιάξουμε και τον δικό μας βιότοπο σαλιγκαριών που θα μας συνοδεύσει στο σπίτι μας.

 

Κόστος Συμμετοχής: 4€/ παιδί

 

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Παιδαγωγός με Διδακτορικό στη Διδακτική των Επιστημών

Share Button