Αφήγηση ιστοριών με χάρτινες φιγούρες  

Σάββατο 20,27 Ιανουαρίου 17:00 – 21:00 (2 συναντήσεις)

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες μια βιωματική εμπειρία γύρω από την τεχνική του θεάτρου από χαρτί και να την εντάξουν σε σχολικές δραστηριότητες, ή σε δραστηριότητες μετά την επίσκεψη της τάξης σε ένα μουσείο. Η συγκεκριμένη τεχνική (paper theatre/toy theatre), αποτελεί μια σχετικά εύκολη στη δημιουργία της και οικονομική τεχνική αφήγησης.

Με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού και μιας σύντομης παρουσίασης, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με την ιστορία και την πρακτική των χάρτινων φιγούρων. Πειραματίζονται με τον σχεδιασμό (σενάριο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία,  κατασκευή φιγούρων/σκηνικών) μιας παράστασης από χαρτί, αναπτύσσουν και παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση με αφορμή μουσειακά αντικείμενα της επιλογής τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, εξετάζουμε επίσης το κουκλοθέατρο ως ένα ερμηνευτικό και επικοινωνιακό παιδαγωγικό εργαλείο, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μια παράσταση θεάτρου από χαρτί.

 Ένα Μουσείο στο Σχολείο 

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 17:00 – 21:00

Πολλές φορές εκπαιδευτικές δραστηριότητες προτείνουν τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου «Μουσείου» στη σχολική τάξη. Τι πρέπει όμως να λάβει υπόψη του ο εκπαιδευτικός για να εμπνεύσει και να συντονίσει στοχευμένα τους μαθητές  στη δημιουργία ιστοριών γύρω από αντικείμενα; Με αφορμή συγκεκριμένα παραδείγματα, παρουσιάζουμε πρακτικές ιδέες για τον σχεδιασμό μιας μικρής έκθεσης και κάνουμε μια εισαγωγή στη «σκηνοθεσία» των μουσειακών αντικειμένων και στην τέχνη των μουσειακών κειμένων.

Το σεμινάριο έχει σα στόχο να αναδείξει τον παιδαγωγικό ρόλο των αντικειμένων και τον πολυσχιδή χαρακτήρα των μουσείων και των πρακτικών τους. Επίσης, οι συμμετέχοντες έχουν τη ευκαιρία να αντιληφθούν τη σημασία της ακρίβειας, και της οικονομίας του λόγου, σε συνδυασμό με την αξία της φαντασίας και της ευρηματικότητας για τη μετάδοσή της επιστημονικής γνώσης. Στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, παρουσιάζουν τις δικές τους ιδέες μουσειακής αφήγησης γύρω από ένα ή περισσότερα αντικείμενα της δικής τους επιλογής

Σύντομο βιογραφικό

Φαίη Τσίτου, μουσειοπαιδαγωγός

Εργάζεται ως μουσειοπαιδαγωγός και επιμελήτρια στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και έχει σκηνοθετήσει και εμψυχώσει παραστάσεις κουκλοθεάτρου για ενήλικες. Η διδακτορική της διατριβή έχει σαν αντικείμενο τη χρήση τεχνικών του κουκλοθεάτρου στην ερμηνεία και την επικοινωνία στα μουσεία.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 20/01, 27/01, 03/02
Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα

Ώρες Διεξαγωγής: 17:00-21:00
Επιμορφωτής: Φαίη Τσίτου

Δίδακτρα Σεμιναρίου:

Δίδακτρα: 110€,  Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας 90€.

Συμμετοχή σε μεμονωμένο εργαστήρι 40€,35€ αντίστοιχα.

Παρέχονται:

  • Βεβαίωση

Πληροφορίες/Εγγραφές:

Share Button